Omschrijving
Onder dit programma vallen diverse taken. In de eerste plaats het overeenkomstig de wettelijke plicht besturen van de gemeente door de gemeenteraad, de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast het uitoefenen van de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taak van de gemeenteraad en de ondersteuning hiervoor door de Griffie. Verder het uitoefenen van de taken van het bestuur van de gemeente en de ondersteuning hiervoor door de gemeentesecretaris met zijn staf. Daarnaast het uitzetten van de strategische koers van de gemeente op alle mogelijke gemeentelijke beleidsterreinen voor de langere termijn met bestuur, samenleving en organisatie (de kracht van stad en platteland) door middel van programmering en strategie, kennis en verkenning en regie op gemeentebrede strategische programma’s.
De gemeentelijke rol bij de verschillende prestaties in het programma loopt uiteen van reguleren (vergunningen verlenen en handhaven), uitvoeren, regisseren in netwerkverbanden of stimuleren/faciliteren (subsidies, evenementen) tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben.
Uitgangspunt bij publieke dienstverlening is dat de gemeente de kwaliteit van de dienstverlening laat aansluiten op de vraag van inwoners en ondernemers. Dit betekent dat we alleen producten en diensten bieden die nodig en toegankelijk zijn, met transparante procedures, korte doorlooptijden en heldere antwoorden door kundige en vriendelijke medewerkers. Er is advies en regie op klantvragen en op klantprocessen voor producten en diensten waar levering niet direct mogelijk is.
Voor de gemeente Deventer blijft het in 2017 van belang voortdurend te reageren en in te spelen op de dynamische relatie tussen (rijks)overheid en de samenleving. De in 2016 geformuleerde gemeentelijke opgaven staan centraal; de gemeente herpositioneert zich, gaat open, transformeert, is dichtbij, regelt en maakt mogelijk. Dit alles vraagt ook in 2017 om doorontwikkeling: van samenwerking met burgers, instellingen en bedrijven in Deventer, maar ook met gemeenten, regio’s, de provincies Overijssel en Gelderland, de nationale overheid en de EU.
Publieke Dienstverlening
In het najaar van 2016 zijn nieuwe modules van het vaksysteem voor de burgerlijke stand geïmplementeerd. Dit betekent dat de aangifte van overlijden en melding van voorgenomen huwelijk en partnerschap m.i.v. 2017 digitaal en klantvriendelijker uitgevoerd kunnen worden. Voorgesteld wordt om publiekszaken vanaf 1 januari 2017 te sluiten voor de locatie Schalkhaar en het geboorteloket in het Deventer Ziekenhuis. Dit levert een structurele besparing op vanaf 1 januari 2017 van €21.000.
Door de overgang op een nieuw automatiseringssysteem voor de burgerlijke stand wordt het in 2017 mogelijk om de geboorteaangifte digitaal te doen. De aangifte kan dan door een verpleegkundige begeleid worden, de aanwezigheid van een medewerker van de gemeente is niet meer nodig. De geboorteservice van het ziekenhuis wordt daarmee uitgebreid ten opzichte van het huidige aanbod, er kan nl. op ieder moment van de dag aangifte gedaan worden.
In de loop van 2017 worden ook modules van andere vaksystemen voor producten van Publiekszaken geïmplementeerd, zoals paspoorten en rijbewijzen.