Omschrijving
Ambitie Sociaal Domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Gemeente Deventer vindt dat iedere inwoner de mogelijkheid moet hebben om mee te doen in de samenleving. Het gaat om zelfredzaamheid, meedoen en zich maatschappelijk inzetten. Ook inwoners die beroep doen op een uitkering moeten kunnen meedoen. Voor wie dat kan, is de uitkeringsperiode primair een overbrugging naar economische zelfredzaamheid. We vinden dat inwoners in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van werk. In de periode dat dit nog niet is gelukt, passen we wederkerigheid toe: inwoners worden gestimuleerd en gefaciliteerd niet alleen economisch (werk), maar ook maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in zichzelf. Deventer gaat uit van ieders zelfredzaamheid en eigen kracht.
De gemeentelijke rol bij de verschillende prestaties in het programma loopt uiteen van reguleren (handhaven), regisseren in netwerkverbanden of stimuleren/faciliteren (subsidies) tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben.
De gemeente Deventer ontvangt vanuit het ministerie van SZW een gebundelde uitkering (BUIG) om daarmee de uitkeringen in het kader van de Participatiewet te financieren. Eventuele overschotten of tekorten op de uitvoering van de wet BUIG zijn voor eigen rekening. Indien sprake is van een aanzienlijk tekort kan een beroep worden gedaan op het vangnet. Met ingang van 2017 wordt de huidige tijdelijke vangnetregeling omgezet in een definitieve regeling.
Het beleidskader Iedereen Actief! 2015, het kader voor de uitvoering van de Participatiewet, is gebaseerd op 5 pijlers:
- Werk Voorop!
- Iedereen Actief!
- Differentiatie in Doelgroepen
- Actief Handhaven
- Regionale samenwerking
De pijlers en beleidskeuzes zijn ook van toepassing in 2017. Werk staat in Deventer voorop. En als werk (nog) niet mogelijk is, wil de gemeente mensen zo veel mogelijk in staat stellen om ervaring op te doen in een werkomgeving. Het doel is om zo veel mogelijk mensen een plek op de arbeidsmarkt te geven. Dit vergroot de zelfredzaamheid van mensen. Voor inwoners voor wie regulier werk (nog) niet mogelijk is, wordt gekeken op welke manier zij wel actief kunnen zijn. Mensen moeten maximaal mee kunnen doen in de samenleving en daarmee tot zelfontplooiing kunnen komen. Hierdoor ontwikkelen ze hun competenties en doen ze arbeidsritme op. Deventer Werktalent voert de Participatiewet in Deventer uit. Dit doet zij in samenwerking met de regio binnen het Regionaal Werkbedrijf.
Het aantal bijstandsgerechtigden is landelijk toegenomen. Hiervoor worden drie oorzaken genoemd:
- Toename Statushouders;
- Aangescherpte eisen voor Wajong-uitkeringen;
- De verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Deze oorzaken zijn ook in Deventer van toepassing. Echter in Deventer is de bestandsgroei hoger dan landelijk (6,5% tegenover 2,5% in de eerste helft van 2016). Dit werkt door in 2017. Overigens blijkt uit cijfers op www.waarstaatjegemeente.nl dat het merendeel van de steden in Overijssel te maken heeft met relatief hogere aantallen bijstandsgerechtigden dan het landelijk gemiddelde.
Op basis van de landelijke prognoses van het CBS is de verwachting dat het aantal bijstandsgerechtigden blijft toenemen. Voor 2017 wordt een stijging verwacht van 2,5%. In de jaren daarna vlakt de groei enigszins af tot een gemiddelde groei van circa 1,2% (bron: meicirculaire 2016). Dit beeld kan worden bijgesteld op basis van de Macro Economische Verkenning die het CPB presenteert in september.
Voor 2017 is het doel om aan te sluiten bij de landelijke prognoses. Dat willen we realiseren door de inzet van het uitstroomoffensief:
- Doorontwikkeling van Sallcon (inclusief DWT) tot krachtige speler op de arbeidsmarkt;
- Intensievere samenwerking tussen UWV en DWT. Mensen die net hun baan kwijt zijn, worden door een gezamenlijke aanpak van UWV en DWT zo goed mogelijk begeleid naar werk;
- Voorkómen dat mensen lang in de bijstand blijven. Mensen die nog maar kort in de bijstand zitten of mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt bemiddelen we zo snel mogelijk weer naar werk;
- Uitgangspunt is dat geen jongere onder de 27 jaar met een concreet arbeidsmarktperspectief een uitkering ontvangt. Jongeren die dat nodig hebben, begeleiden we naar een passende school of opleiding.
Naast de genoemde maatregelen van het uitstroomoffensief wordt in het weerstandsvermogen rekening gehouden met het risico dat het aantal bijstandsgerechtigden in Deventer sterker toeneemt dan de landelijke prognose.