Omschrijving
Ambitie sociaal domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk.
Deventer wil een gemeente zijn met een stevige sociale structuur, die het mogelijk maakt dat iedereen zo goed mogelijk aan de samenleving kan meedoen. Als gemeente vervullen we hierin een faciliterende rol. De uitgangspunten daarbij zijn: de eigen kracht en de ondersteuningsvraag van mensen staan centraal, preventie, wijk-, buurt- en kerngerichtheid en integraliteit.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Ook in 2017 blijven we de transformatie in het sociaal domein vorm geven met onze maatschappelijke partners (burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven). Wij hebben als gemeente een belangrijke, maar complexe rol bij de daadwerkelijke transformatie van het sociaal domein. Het Rijk heeft deze taken bewust bij de gemeentelijke overheid neergelegd. Vanuit de veronderstelling dat door deze taken dicht bij de mensen waar het om gaat te organiseren dit beter en met minder geld uitgevoerd kan worden. Inwoners van de gemeente zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun eigen welzijn en welbevinden, de gemeente in haar nieuwe rol kan faciliteren en ondersteunen. De gemeente zal sturen op de realisatie van de maatschappelijke opgave (en niet op de manier waarop deze gerealiseerd gaat worden).
Concreet betekent dit onder andere dat we de sociale teams in de loop van 2017 in een aparte juridische entiteit gaan komen. De samenwerking met de huidige vijf partijen blijft in stand, maar we kiezen nadrukkelijk voor een meer onafhankelijke positionering en duidelijkere rollenscheiding.
Preventie, innovatie en efficiency
Primair ligt de verantwoordelijkheid voor preventie bij de burgers c.q. ouders/verzorgers zelf: er wordt uitgegaan van de eigen kracht van burgers. Waar deze ontbreekt of waar men er niet uitkomt op basis van eigen kracht kan men uiteraard rekenen op ondersteuning. Bij het professionele veld gaat om het vroegtijdig signaleren van problemen. Daarmee kan er sneller en effectiever ondersteuning worden geboden en worden kostenbesparingen op de langere termijn gerealiseerd. Ondersteuning en zorg zoveel mogelijk integraal, samenhangend, dicht bij huis en dicht bij de leefwereld van burgers organiseren, aansluitend op hun eigen kracht. Zo kort als mogelijk, zo lang als noodzakelijk. Zoveel mogelijk vanuit 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur gedachte. Preventie en laagdrempelige zorg zijn daarbij een randvoorwaarden. Zwaardere zorg en ondersteuning zijn maatwerk en beschikbaar waar nodig wanneer een voorliggende voorziening, algemene/collectieve voorziening niet voldoet.
Omdat preventie in het gehele sociale domein maar ook in andere domeinen (fysieke domein bijvoorbeeld) terugkomt wordt hier in een gemeente brede opgave aan gewerkt.
Doorontwikkeling van de Monitor Sociaal Domein als verantwoordings- en sturingsinstrument
De Monitor Sociaal Domein is in ontwikkeling en is als aparte opgave geformuleerd. Met de gemeenteraad is afgesproken dat elk half jaar een monitor wordt aangeboden aan de raad. In de monitor zijn de bestuurlijke en politieke sturingsinformatie opgenomen
In de opgave doorontwikkeling monitor sociaal domein komen o.a. de volgende onderdelen aan de orde:
- Doorontwikkeling van de sturing op inhoudelijke risico’s in de 3D;
- Ontwikkelen van een verantwoordings- en sturingsinstrument ten behoeve van college, raad en partners;
- Met behulp van deze analyses data genereren met trends en ontwikkelingen in het sociale domein op de langere termijn.
Aansluitend op de in de transformatieagenda benoemde deelopgaven (zoals beschreven in de beleidsagenda) komen we in het programma Meedoen tot de volgende doelstellingen en prestaties.